Folkmord i Srebrenica

Srebrenicamassakern kallas den massaker som ägde rum från 11 till omkring 22 juli 1995 i staden Srebrenica med omnejd i Bosnien och Hercegovina under Bosnienkriget. Sammanlagt beräknas omkring 8 000 bosniaker (bosnienmuslimer), huvudsakligen män och pojkar, ha dödats av bosnienserbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladić. Internationell domstol har slagit fast att Srebrenicamassakern utgör ett folkmord.

 

Srebrenicamassakern är det största folkmord som ägt rum i Europa sedan andra världskriget. Under 2004, vid åtalet mot general Radislav Krstić, fastställde Krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien enhälligt att Srebrenicamassakern var folkmord. Under kriget hade Bosnien stämt staten Serbien på grunderna att de var inblandade och möjliggjorde folkmordet på bosnienmuslimer under kriget. Internationella domstolen i Haag fastslog att Serbien inte var direkt ansvariga för folkmordet men ansåg dock att Serbien brutit mot folkmordskonventionen då man inte gjort tillräckligt för att ha förhindrat folkmordet vid Srebrenica. Den internationella domstolen i Haag fastställde samtidigt krigsförbrytartribunalens beslut att Republika Srpskas styrkor hade begått folkmord i Srebrenica

 

Det har varit ett svårt efterarbete att hitta alla kroppar, eftersom flera massgravar grävts upp och flyttats. Idag finns det omkring 2 000 oidentifierade kroppar. År 2010 röstade det serbiska parlamentet igenom en resolution där de officiellt bad om ursäkt för Srebrenicamassakern och sade att de borde ha gjort mer för att förhindra massakern.

 

Den 26 maj 2011 greps Ratko Mladić och överlämnades kort därefter till domstolen i Haag där han står åtalad för bland annat folkmord.

Copyright © All Rights Reserved

I minnet av folkmordsoffer Aldrig Mer